Fem sätt att skicka paket billigt i Sverige

Idag skickar vi mer paket än någonsin tidigare. Dels handlar det om att vi använder oss av internet och E-handel i en större utsträckning. Vi beställer kläder, skor, sportartiklar, parfymer och leksaker från internet snarare än från en fysisk affär. Detta gör att mängden paket som levereras via postbuden - Postnord, Schenker, DHL och exempelvis Budbee - ökar. 

Samtidigt har också handeln mellan privatpersoner ökat rejält. Att köpa och sälja via lokala Facebookgrupper, via Blocket eller via Tradera är vanligt förekommande. Vid det senare ställs höga krav på både säker betalning och på säker, billig logistik. Varken avsändare eller mottagare vill ha höga kostnader för frakt då den, i allra högsta grad, kan vara skillnaden mellan en riktigt bra affär och en sämre sådan. Här nedan följer därför fem tips på hur man kan skicka paket billigt i Sverige.

1. Packa paketet ordentligt

Det första tipset är att se till att fylla kartongen du ska använda till bredden. Detta gör dels att lasten blir säkrare och att du också får valuta för pengarna. Tänk på att paketet exempelvis ska rymmas i de fastighetsboxar som numera finns i var och varannan BRF och fastighet. Genom att fylla ut med exempelvis tidningspapper så minimeras risken att paketet blir platt. 

2. Jämför - och välj olika leverantörer

Vikten på paketet är inte alltid avgörande. I vissa fall tar leverantörer även mer betalt för skrymselvikt. Ett paket kan väga lätt - men ändå ta upp en massa utrymme. Jämför du dessa priser innan kan du spara pengar. Samma sak om du ser över kostnaden för frakt till olika orter. Där kan också tydliga skillnader synas. 

3. Samla paket

Har du många försändelser som ska skickas kan det vara bra att samla dessa till en och samma pall. För att det ska godkännas ställs krav på att pallen ska vara stapelbar. 

4. Samla paket - del 2

Ska du skicka flera olika saker till en och samma person kommer du att tjäna på att lägga ihop dessa till ett större paket. Säljer du via Blocket eller Tradera så var tydlig med detta i annonsen. 

5. Rätt form på paketet

Runda och cylinderformade paket räknas som skrymmande - vilket kostar mer pengar i frakt. Ska du skicka exempelvis en affisch kan du med fördel placera den i ett större rektangulärt eller fyrkantigt paket och komma billigare undan. 

Din expert på fastighetsboxar!
8 May 2023