Växter som trivs i ett trapphus

Att placera växter i smygar och på fönsterbord är ett enkelt sätt att liva upp ett grått trapphus. Eleganta fastighetsboxar i all ära - lite grönska behövs också! Men vilka typer av växter klarar sig i den typen av miljö? Vi listar växter som trivs i trapphus!

Garderobsblomma - en klassiker som klarar det mesta

Garderobsblomma, även kallad Zamiakalla, är en populär och tålig krukväxt som passar perfekt för mörka och tuffa miljöer. Dess lättskötta natur och förmåga att tåla olika förhållanden gör den idealisk för både nybörjare och erfarna växtägare.

Denna tåliga växt kräver minimal skötsel och kan överleva utan optimal omsorg. Den klarar både låga och höga temperaturer samt varierande ljusförhållanden, vilket gör den till en utmärkt växt för dig som har begränsad tid för växtskötsel.

Ungkarlsblomma - frodas där andra växter dör

Aspidistra elatior är det latinska namnet på ungkarlsblomma. Det är en tålig och lättskött krukväxt som överlever där andra växter inte klarar sig tack vare sin utomordentliga anpassningsförmåga.

Denna växt är känd för att tåla ogynnsamma förhållanden med lite ljus och torr luft, vilket gör den perfekt för inomhusmiljöer. Dess motståndskraft mot skadedjur och sjukdomar innebär även mindre underhållsbehov. Ungkarlsblomman är dealisk för personer som glömmer att vattna regelbundet eller reser mycket. Dess långa livslängd, som kan sträcka sig över flera årtionden, gör den till en investering som skänker bestående skönhet till ert trapphus.

Kaktus - en taggig vän i trapphuset

Kaktusar är fascinerande växter som kan bli ett exotiskt och intressant inslag i ert trapphus. Kaktusar behöver endast vattnas när jorden är helt torr, vilket kan vara allt från några veckor till en månad beroende på klimatet. Kaktusar är extremt tåliga och klarar av att överleva i en rad olika förhållanden, från direkt solljus till skugga. 

Kaktusar är taggiga vänner som imponerar med sin tålighet, lättskött natur och unika utseende. Med minimal vattning och skötsel kan du njuta av denna fina växt i ditt hem under lång tid och skapa en spännande atmosfär i ditt trapphus.

Svärmorstunga - tål att glömmas bort

Detta är en populär och lättskött krukväxt som överlever även om den glöms bort. Dess torktålighet gör att den behöver vattnas sparsamt, endast en gång i månaden och ännu mer sällan under vintern. Denna anpassningsbara växt trivs i både direkt solljus och skugga. Den är stark, tålig och motståndskraftig mot skadedjur och sjukdomar.

Liksom garderobsblomman bidrar svärmorstungan till hälsosammare inomhusluft genom att rena den från skadliga ämnen som formaldehyd, bensen och trikloretylen.

Paradisträd - knubbig och lättskött kompis

Växten som går under namnet crassula ovata, paradisträd eller penningträd, är en lättskött och charmig krukväxt med tjocka, saftiga blad. Dess låga underhållskrav och unika utseende gör den populär.

De saftiga bladen hjälper paradisträdet att lagra vatten, vilket gör att det klarar sig utan vattning under längre perioder. Växten trivs i ljusa rum med indirekt solljus men kan anpassa sig till lägre ljusnivåer. Paradisträdet kräver minimal vård och underhåll, det behöver sällan beskäras och är motståndskraftigt mot de flesta skadedjur och sjukdomar. Liksom många andra krukväxter bidrar paradisträdet till renare inomhusluft genom att rena den från skadliga ämnen.

Sidenblommor och plastväxter - en idiotsäker lösning

Sidenblommor och plastväxter är det perfekta underhållsfria alternativet för att addera grönska i trapphuset. De kräver varken vatten, ljus eller beskärning och ser alltid fräscha och livfulla ut. Dessa konstgjorda växter behåller färg och utseende länge, vilket gör trapphuset vackert och inbjudande år efter år.

Eftersom de inte är beroende av solljus kan du placera dem var som helst i trapphuset, oavsett ljusförhållanden. Detta ger dig frihet att skapa en perfekt atmosfär. Med mängder av stilar, färger och typer av konstgjorda växter att välja mellan hittar du enkelt den perfekta växten för ditt trapphus, oavsett om du föredrar en klassisk krukväxt, exotisk palm eller färgglada blommor.

Din expert på fastighetsboxar!
5 Jul 2023