Portokoder istället för frimärken – så fungerar det

I dagens digitala värld letar vi ständigt efter sätt att förenkla och effektivisera våra dagliga rutiner. Ett område som har genomgått en betydande förändring är sättet vi hanterar post på. Traditionella frimärken blir allt mer ersatta av något som kallas portokoder - ett digitalt och tidseffektivt alternativ till frimärken.

Portokoder är i grunden digitala frimärken. Istället för att köpa ett fysiskt frimärke, kan du betala för ditt porto online och få en unik kod, kallad portokod. Denna kod skrivs sedan ut och klistras på försändelsen eller skrivs direkt på kuvertet eller paketet. Portokoden fungerar som ett bevis på att portot har betalats och gör det möjligt att skicka försändelser utan att behöva använda traditionella frimärken.

Flera fördelar med portokoder

En av de största fördelarna med portokoder är bekvämligheten. Du behöver inte längre besöka ett postkontor eller en butik för att köpa frimärken.

Allt kan göras från bekvämligheten av ditt eget hem eller kontor. Dessutom är processen snabb och enkel, vilket sparar både tid och ansträngning.

En annan fördel med portokoder är att de ger bättre kontroll över dina portokostnader. Du betalar endast för exakt den mängd porto du behöver, vilket eliminerar risken för att betala för mycket eller för lite. Dessutom kan du enkelt spåra dina utgifter och ha en tydlig översikt över dina portokostnader.

Slutligen ger portokoder en högre grad av flexibilitet. Om du behöver skicka en försändelse snabbt och inte har några frimärken till hands, kan du enkelt betala portot online och få din portokod inom några sekunder.

Köp och använd portokoder

Ladda ner appen och registrera dig

Det finns flera olika tjänster som erbjuder portokoder. För att börja använda dem, behöver du vanligtvis registrera dig på deras webbplats och ladda ner deras app till din smartphone. 

Välj storlek och vikt på försändelsen

I appen väljer du vilken typ av försändelse du vill skicka (brev eller paket), samt dess storlek och vikt.

Betala portot

När du har valt rätt alternativ, betalar du portot direkt i appen genom att använda ett betalkort, Swish eller faktura.

Skriv ut portokoden

Efter betalning får du en unik portokod som du kan antingen skriva ut och klistra på försändelsen eller be postombudet skriva ut och sätta på på kuvertet eller paketet.

Skicka försändelsen 

Nu är det bara att lämna in försändelsen på närmaste postombud eller lägga den på lådan. 

Att använda portokoder istället för traditionella frimärken kan spara både tid och pengar, särskilt om man skickar mycket post då man ofta kan betala portot till flera paket samtidigt.

Så ser en portokod ut

En portokod består vanligtvis av en serie siffror och/eller bokstäver. Dess utseende kan variera beroende på tjänsten som ger koden, men generellt sett är det en unik sekvens som representerar betalt porto för en specifik försändelse.

Denna kod skrivs sedan ut eller skrivs direkt på kuvertet eller paketet. Vissa portokoder kan även innehålla en QR-kod eller streckkod som kan skannas vid posthanteringen. Det är viktigt att notera att portokoden ska vara klart synlig och lättläst för att säkerställa korrekt hantering och leverans av din försändelse.

Portokoder - en revolution för postförsändelser

Portokoder representerar en betydande förändring och modernisering av posthanteringen. Sammantaget har portokoder revolutionerat posthanteringen genom att göra processen mer tidseffektiv, kostnadseffektiv, flexibel och miljövänlig. Medan traditionella frimärken fortfarande används, blir portokoder alltmer populära och kan mycket väl bli normen för hur vi hanterar porto i framtiden.

Din expert på fastighetsboxar!
20 Jul 2023